DESIGN FOR CHANGE = DEFINICIJA

Design for Change (DFC) predstavlja program koji se provodi u više od 65 zemalja, a koji je usmjeren na razvijanje mekih vještina te poseban naglasak stavlja na usvajanje "JA MOGU" načina promišljanja.  Kroz program djeca se osnažuju kako bi prepoznala probleme u svojem okruženju, osmislila inovativna rješanja te pokrenula konkretne inicijative. Design for Change temelji se na uvjerenju da djeca nisu bespomoćni, pasivni promatrači već da oni imaju ključnu ulogu u promjeni svojeg okruženja. Kroz jednostavan proces koji se bazira na dizajnerskom promišljanju, a koji se sastoji od 4 koraka: OSJETI, ZAMISLI, NAPRAVI I PODIJELI (FIDS metodologija) djeca dizajniraju rješenja za neke od najvećih društvenih izazova.

DA LI STE SPREMNI DA SE UKLJUČITE U DESIGN FOR CHANGE PROGRAM I POSTANETE DIO PROMJENE?

Saznaj više

NAGRADE I PARTNERI

Design for Change program je dobitnik nekoliko prestižnih globalnih priznanja čime je potvrđena njegova kvaliteta. 

Kako bi se osigurala što veća efikasnost programa te održao visoki pedagoški standard potrebno je kontinuirano unapređivati program. Kvalitetni partneri najveća su vrijednost Design for Change programa jer se jedino zajedničkim radom mogu postići dugoročno održivi rezultati. 

EVALUACIJA PROGRAMA

Design For Change organizacija zajedno sa ključnim partnerima provodi kontinuiranu evaluaciju programa kako bi se utvrdio utjecaj FIDS metodologije na cjelokupan razvoj djece. Kroz The GoodWork projekt, a koji predstavlja istraživačku inicijativu na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Harvard,  provedeno je istraživanje FIDS metodologije te je utvrđeno da ona ima pozitivan utjecaj na razvijanje empatije te na sposobnost rješavanja problema i kreativnog promišljanja. Istraživanje koje je provedeno u sklopu The GoodWork projekta potvrdilo je pozitivan utjecaj FIDS metodologije na razvoj mekih vještina.

Istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Stanford i Poslovne škole Insead potvrdilo je da Design for Change program ima pozitivan utjecaj na kreativnost.  

KOJI SU OSNOVNI ELEMENTI DESIGN FOR CHANGE PROGRAMA?

Design For Change program onažuje djecu da pokrenu inicijative koje će imati pozitivan društveni utjecaj te na taj način doprinesu rješavanju problema u lokalnoj zajednici. Temelj Design for Change programa je FIDS metodologija koja se sastoji od sljedećih koraka:
 

 • OSJETI

 • ZAMISLI

 • NAPRAVI

 • PODIJELI

INSPIRATIVNI DESIGN FOR CHANGE PROJEKTI

ZAPOČNITE SA PROVEDBOM DESIGN FOR CHANGE PROGRAMA U SVOJOJ ŠKOLI

Započnite koristiti FIDS metodologiju kako biste osnažili djecu da postanu superheroji koji će promjeniti svoje okruženje. 

 • DFC KURIKULUM (1 TJEDAN)

  Nastavni plan za provođenje Design for Change programa u trajanju od tjedan dana (7 školskih satova).

  PREUZMITE NASTAVNI PLAN
 • DFC KURIKULUM (1 MJESEC)

  Nastavni plan za provođenje Design for Change programa u trajanju od mjesec dana.

   

  PREUZMITE NASTAVNI PLAN

PUBLIKACIJE

 Upotrijebite sljedeće materijale kako biste Design for Change program približili djeci. 

IZJAVE STRUČNJAKA

KONTAKT

DANIEL TROŠIĆ

Franje Belulovića 8

092\3774000

dtrosic@gmail.com

facebook.com/DFCCroatia